ERC EU logo

News

Tule mukaan neulomaan renessanssin sukkia!

1 February 2019

Refashioning the Renaissance -projekti järjestää vuonna 2019 kansalaistiedeprojektin, jossa rekonstruoidaan 1500–1600 -lukujen neulottuja sukkia.

Tämän projektin tarkoituksena on rekonstruoida varhaisen uuden ajan pohjoismaisia neulottuja sukkia, ja tuottaa tietoa niiden valmistuksesta. Ryhmään ovat tervetulleita eritasoiset neulojat, mutta koska ryhmän on tarkoitus olla melko itseohjautuva, ja ryhmäläiset itse tulkitsevat ja tutkivat säilyneitä sukkia ja niiden malleja, perustiedot neulomisesta ovat edellytyksenä osallistumiselle.

Ryhmässä on mahdollista neuloa erilaisia sukkia villasta tai silkistä, ja neulomisen lisäksi tärkeä osa prosessia on säilyneiden sukkien tutkiminen kuvista sekä tekoprosessin dokumentointi. Järjestämme tapaamisia säännöllisesti ja luomme Facebook-ryhmän, jossa ryhmäläiset voivat keskustella ja jakaa kokemuksiaan, mutta osallistujien täytyy myös sitoutua työskentelemään omatoimisesti. Aluksi kutsumme mukaan myös alan eksperttejä kouluttamaan ryhmäläisiä sukista, käsityöprosessin dokumentoinnista sekä rekonstruktioista. Valmistuneet rekonstruktiot jäävät projektille tutkimuksen käyttöön, ja niitä käytetään projektin muissa eksperimenteissä ja esitellään projektin tapahtumissa. Joitain sukkia saatetaan esitellä myös museossa.

Neuleryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa torstaina 28.2. alkuillasta pääkaupunkiseudulla, jolloin tutustumme projektin aiheeseen ja toisiimme, sekä käymme läpi käytännön asioita.

Jos olet kiinnostunut liittymään mukaan tähän kansalaistiedeprojektiin, lähetä sähköpostia osoitteeseen refashioning@aalto.fi 15.2. mennessä, ja kerro hieman neulomiskokemuksestasi, sekä pääsetkö osallistumaan ensimmäiseen tapaamiseen.

                  


Kuvat 1 & 3: Sukkia Tanskan Kansallismuseon kokoelmista. ©Fashioning the Early Modern.
Kuva 2: ©Livrustkammaren.