ERC EU logo

Blog

Tule mukaan neulomaan renessanssin sukkia!

1 February 2019

Refashioning the Renaissance -projekti järjestää vuonna 2019 kansalaistiedeprojektin, jossa rekonstruoidaan 1500–1600 -lukujen neulottuja sukkia.

Tämän projektin tarkoituksena on rekonstruoida varhaisen uuden ajan pohjoismaisia neulottuja sukkia, ja tuottaa tietoa niiden valmistuksesta. Ryhmään ovat tervetulleita eritasoiset neulojat, mutta koska ryhmän on tarkoitus olla melko itseohjautuva, ja ryhmäläiset itse tulkitsevat ja tutkivat säilyneitä sukkia ja niiden malleja, perustiedot neulomisesta ovat edellytyksenä osallistumiselle.

Ryhmässä on mahdollista neuloa erilaisia sukkia villasta tai silkistä, ja neulomisen lisäksi tärkeä osa prosessia on säilyneiden sukkien tutkiminen kuvista sekä tekoprosessin dokumentointi. Järjestämme tapaamisia säännöllisesti ja luomme Facebook-ryhmän, jossa ryhmäläiset voivat keskustella ja jakaa kokemuksiaan, mutta osallistujien täytyy myös sitoutua työskentelemään omatoimisesti. Aluksi kutsumme mukaan myös alan eksperttejä kouluttamaan ryhmäläisiä sukista, käsityöprosessin dokumentoinnista sekä rekonstruktioista. Valmistuneet rekonstruktiot jäävät projektille tutkimuksen käyttöön, ja niitä käytetään projektin muissa eksperimenteissä ja esitellään projektin tapahtumissa. Joitain sukkia saatetaan esitellä myös museossa.

Neuleryhmä kokoontuu ensimmäistä kertaa torstaina 28.2. alkuillasta pääkaupunkiseudulla, jolloin tutustumme projektin aiheeseen ja toisiimme, sekä käymme läpi käytännön asioita.

Jos olet kiinnostunut liittymään mukaan tähän kansalaistiedeprojektiin, lähetä sähköpostia osoitteeseen refashioning@aalto.fi 15.2. mennessä, ja kerro hieman neulomiskokemuksestasi, sekä pääsetkö osallistumaan ensimmäiseen tapaamiseen.

     


Image 1: Stockings form the Turku Cathedral Museum.
Image 2: ©Livrustkammaren.
Image 3: Stocking from the collection of National Museum of Denmark. ©Fashioning the Early Modern.


Refashioning the Renaissance project will launch a citizen science project in 2019 that will focus on 16th and 17th century knitted stockings. The project is organised in Helsinki and Espoo, and the language of the group is Finnish. The aim of the project is to reconstruct early modern Scandinavian stockings based on surviving examples, and collect information and analyse the making processes. We are now looking for experienced volunteers to join the group. 

The volunteers are knitting stockings in silk and wool, interpreting original designs and documenting their process. We are engaging with expert makers and organise training, and supply the materials. Finished products are used by the project for research, and displayed in our events and possibly in a museum.

The first meeting is organised on 28 February at Aalto University.